Mandula néni óvodája

Az iskolával közös irányítás alatt működő paszabi óvodát az 50-es években Dr. Tajthy Ferencné alapította, akit mindenki „ Mandula néni” néven ismert a megyében. Sokat köszönhetünk neki, kiváló óvónő és népnevelő volt. Programunk – Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési Program – a gyermekek alapvető tevékenységére, a játékra, a mozgásra, a környezet tevékeny megismerésére, a kommunikációra, a mesére, valamint művészeti élmény nyújtására épít.

Az óvodai programunk kiválasztásánál helyi szükségleteket, az óvodába járó gyermekeket és családjukat kívánjuk szolgálni. Meghatározó volt a környezet, amelyben élnek, falusi gyermekeket nevelünk, akiknek a valósággal való tág lehetőséget biztosít a fejlesztésükre.

Az óvodai nevelési alapelveink kialakításánál az is szempont volt, hogy a gyermekek eltérő társadalmi környezetből érkeznek hozzánk. A program rugalmasan alkalmazható, mind a hátrányos helyzetű, mind a tehetséges gyermekek nevelésében.

Óvodánk két csoportos, önálló konyhával működik. Az óvoda minkét csoportja vegyes szervezésű, különböző életkorú gyerekek járnak együtt. Az óvoda személyi feltétele megfelelő, három felsőfokú végzettségű óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel. Két fő dajka segíti az óvodapedagógusok munkáját. Egyéb munkakörben foglalkoztatottak száma 3 fő.

Óvodánk a Fő utcán található. Tágas, világos, a követelményeknek megfelel. Az óvoda épületében két csoportszoba található, amelynek alapterülete 56 m2. A főzőkonyhánk korszerű, amely 1998. február 1-vel lett átadva. 1 főzőkonyha, 2 előkészítő, mosogató, 1 raktárhelyiség, dolgozói mosdó, WC, zuhanyzó található. Az intézmény komfortja megfelelő, gázfűtés van. A csoportszobák és öltöző helyiség bútorzata megfelelő, az elmúlt két évben a régi, kopott bútorokat kicseréltük újra. Az épülethez nagy udvar tartozik. Nagy zöldterületek és árnyékot adó fák biztosítják az udvaron is a gyermekek jó közérzetét. Részben fedett, térköves teraszunk az épület 2010-es felújítása során került kialakításra. Nagy öröm volt, amikor a régi fém játékokat lecseréltük fajátékokra.